H.A.C.C.P.



Πως αναπτύσσεται ενα σύστημα H.A.C.C.P.

 

Ο ενδεδειγμένος τρόπος ανάπτυξης ενός συστήματος H.A.C.C.P. σε μια επιχείρηση του κλάδου μαζικής εστίασης μπορεί να συνοψισθεί στα ακόλουθα βήματα:
 

  1. Κατανόηση των απαιτήσεων και των αναγκών που υποχρεώνουν την επιχείρηση να επενδύσει στη ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος H.A.C.C.P.
  2. Δέσμευση της διοίκησης στην εφαρμογή του συστήματος H.A.C.C.P.
  3. Επιλογή του κατάλληλου στελέχους ή εξωτερικού συμβούλου ως υπευθύνου / συντονιστή H.A.C.C.P.
  4. Σύσταση και εκπαίδευση ομάδας H.A.C.C.P.
  5. Ανάλυση κινδύνων, προσδιορισμός κρίσιμων σημείων ελέγχου (C.C.P.) και λοιπές ενέργειες που απαιτούν οι αρχές H.A.C.C.P. (συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής και των απαραίτητων προσαρμογών σε χώρους ή εξοπλισμό).
  6. Εκπαίδευση του προσωπικού στην εφαρμογή του συστήματος H.A.C.C.P.
  7. Επιθεώρηση της ορθής λειτουργίας του συστήματος H.A.C.C.P. από «τρίτο» συνεργάτη-σύμβουλο, ειδικό σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
  8. Επιθεώρηση από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης ή τον ΕΦΕΤ για την πιστοποίηση ή την επιβεβαίωση επάρκειας του συστήματος H.A.C.C.P.